Bankmentor - Jog és pénzügyek

Dr. László Gábor bankmentor

Dr. László Gábor bankmentor

TARTOZHATUNK-E SAJÁT MAGUNKNAK?

2022. április 14. - Dr. László Gábor bankmentor

TARTOZHATUNK-E SAJÁT MAGUNKNAK?
Érdekes dolog történt az egyik ügyfelünkkel. A történet a tavalyi évben kezdődött, amikor megbízott az ügyfelünk azzal, hogy csökkentsük le a faktorcégnél lévő tartozását, és azután azt egy összegben rendezni fogja.
Ezt úgy sikerült megoldanunk, hogy a faktorcég a tartozást egy alacsonyabb áron eladta, amelyet az ügyfelünk rokona vett meg. Mivel a 12 milliós tartozást 7 millióért sikerült megvenni, így jó ötmilliós megtakarítása lett az ügyfélnek. Az ügyfél rokona, mivel megvette a követelést, így a faktorcég jogutódja lett a követelés tekintetében.
Igen ám, de mielőtt a tartozásból eredő végrehajtási jogot törölni tudták volna, ügyfelünk meghalt. Az örököse pedig az ingatlan tekintetében is az lett, aki a követelést is megvette. Így jelenleg az ingatlan örököse, és ezáltal a tulajdonosa ő lett, így a rajta lévő végrehajtásnak egyszerre jogosultja és kötelezettje is.
Azaz önmagának tartozik. A dolognak persze van megoldása, a Polgári Törvénykönyv szabályozása szerint ilyenkor a kötelem önmagától megszűnik. Ezt hívjuk confusio-nak.
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://bankmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr4517807815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása