Bankmentor - Jog és pénzügyek

Dr. László Gábor bankmentor

Dr. László Gábor bankmentor

MI A BAJ A MINIMÁLNYUGDÍJJAL?

2021. december 10. - Dr. László Gábor bankmentor

MI A BAJ A MINIMÁLNYUGDÍJJAL?
Érdekes dolog a minimálnyugdíj! Ennek a kérdése az utóbbi időben mindig mostoha gyerekként volt kezelve. A minimálnyugdíj összege 2008. január 1. óta 28.500.-Ft, azaz immár 14 éve változatlan. Soha nem emelik.
2008-ban a minimálbér is csak 69.000.-Ft volt. Azaz a minimálnyugdíj a minimálbérnek több mint 40%-a volt. Igen ám de jövőre a minimálbér már 200.000.-Ft lesz, azaz a 2008.-as minimálbérnek közel a háromszorosa.
Mindeközben a minimálnyugdíj mit sem változik. A jövő évi minimálbérnek már csak a 14%-a a minimálnyugdíj. Ami ebben különösen fájó, az az, hogy a minimál nyugdíj összegéhez a végrehajtásban is sok minden kapcsolódik. Ilyen például az a szabály, hogy a mindenkori minimál nyugdíj ötszöröse feletti rész korlátlanul letiltható a jövedelemből.
A minimálnyugdíj ötszöröse 142.500.-Ft. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 400.000.-Ft-ot keres, de van egy tartozás miatti letiltása, akkor nem a 33%-át fogják vonni a jövedelmének, hanem a 142.500.-Ft feletti teljes részt elviszik. Ez jelen esetben 257.500 Ft lenne. Ez a jövedelmének 64 %-a, aminek a letiltása már erősen veszélyezteti a létfenntartást.
Ne feledjük, ha a minimálnyugdíj emelése követte volna a minimálbér alakulását, akkor 2022.-ben a minimálnyugdíj nem 28.500-Ft lenne, hanem 82.650-Ft És valahol ez lenne a reális...
Tehát nem a letiltással kapcsolatos szabály a rossz, hanem az összegszerűsége.
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://bankmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr5016779714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.12.10. 17:17:15

"MI A BAJ A MINIMÁLNYUGDÍJJAL?"
-------------
Az, hogy EMBERTELEN.
Mint a luxusfidesz.
Nincs még egy ilyen aljas ország, és ezt egy egész nép hagyja.

gabiiii 2021.12.11. 00:49:13

Minimálnyugdíjat az kap, aki a le (nem) dolgozott évei és a be (nem) fizetett járulékok alapján még ennyit sem érdemelne. Tudomásul kellene venni, hogy a nyugdíjrendszer egy biztosítás, aminél a kifizetés alapja a munkával töltött évek alatti befizetés. Minden, ami efölött van, az segély és ezt nyugodtan összedobhatnák a minimálnyugdíjat keveslők is (saját szerszámmal kéretik verni a csalánt). Lásd még: nincs ingyen ebéd.

szkeptikus vekker 2021.12.11. 06:04:34

Nyugi! A most leállított 300 valahány milliárdos fejlesztések kiadják a 13. havi nyugdíjat! Februárban legyen pénz krumplira és tudják hova kell szavazni áprilisban.

Zionnépe 2021.12.11. 07:20:06

@gabiiii: Ennyire ne rugaszkodj el a valóságtól! Nagyon sokféle oka lehet annak amiért valaki -az okok miatt együttesen - bár dolgozott, de mégsem lett elég ledolgozott éve.
Kezdve azzal, hogy még jópáran ugye a szocializmus alatt dolgoztak pár évet-10 évet, 2 év katonáskodás és utána a 90-es évek vidéki kisvárosi Magyarországán többet trükköztek kkv szektor munkaadói a munkavállalási szersződésekkel, mint Rodolfó mester. Jogszabályi és törvényi kényszer híjján emberek százezrei kerültek ebbe a helyzetbe.
Ha utána családi tragédia okán otthonápolást kellett felvállaljon, amire eredetileg fél- 1 évet jósoltak az orvosok, de 4,5 lett szintén ki tehet?
Ezután meg már ugye elég idős ahhoz, hogy egyszerűen ne akarják felvenni a kora miatt. Elvállal mindent amit egyáltalán lehet, de 2010 után megintcsak jogszabályi lehetőségek miatt újra trükközhetnek a nem bejelentésekkel a munkaadók.
Pereljék az államot? Vagy legyen azért közmunkás, hogy legyen bejelentett "rendes" munkahelye?
Menj már az idealizmusoddal !

arthurthedent 2021.12.11. 07:32:32

@Zionnépe: "Jogszabályi és törvényi kényszer híjján emberek százezrei kerültek ebbe a helyzetbe."

Kevesebb, mint 50 000 ember kap minimálnyugdíjat. Nem százezrek.

arthurthedent 2021.12.11. 07:34:25

@Zionnépe: "Elvállal mindent amit egyáltalán lehet, de 2010 után megintcsak jogszabályi lehetőségek miatt újra trükközhetnek a nem bejelentésekkel a munkaadók."

Konkrétan mi az ami 2010 után lehetővé tette, hogy a munkaadó ne jelentse be a munkavállalót mégpedig törvényesen élve a "jogszabályi lehetőségekkel"? Elárulom, ilyen nincs.

ekat 2021.12.11. 07:56:19

@Zionnépe:
Ha olyan helyen dolgozik valaki, ahol 'trükköznek', akkor pontosan tudja, hogy semmi vagy csak kevés nyugdíjbefizetése van. Ha nem tud elmenni normális helyre, akkor rakjon félre a zsebbe kapott pénzéből, ne az államnak sírjon utólag.

meditans 2021.12.11. 08:07:41

@evilwolf: Remélem az ilyen agyatlanok sosem kerülnek hatalomra. Ha embertelen a minimál nyugdíj, meg aljasnak tartja az országot akkor menjen amerikába, és ott megtudja mi vár arra, aki nem fizet semmit.

meditans 2021.12.11. 08:09:36

@gabiiii: Sajnos a prolit hozzászoktatták, hogy neki minden jár.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.11. 08:40:00

A magyar minimálnyugdíj keveseket érint, ez valójában egy szociális segély.

Visceroid 2021.12.11. 09:32:16

Majd meg lehet emelni, remek kampánytéma!

Emmett Brown 2021.12.11. 09:41:48

a minimálnyugdíjjal a fő gond az, hogy rengeteg egyéb szociális ellátás is a minimálnyugdíjhoz van kötve, így azok is be vannak fagyasztva immáron 14. éve

Motorogre 2021.12.11. 10:04:10

A poszt remélhetően felhívja a fiatalok figyelmét, hogy nem csak a havi nettót nézzék amit zsebből kapnak a Főnöktől, hanem valamivel kevesebbért de bejelentve legálisan (és nem minimálbérre) is el lehet helyezkedni. A sajtóban megjelent híres popzenészek alacsony nyugdíja téma is rávilágított: aki nem fizet járulékot nem kap nyugdíjellátást.
Tehát ésszel kell élni az életet, már az első munkahelyen.
És nem rakétatudomány: ha levonták a bérből, akkor az már jogosultságot jelent (időben, összegben egyaránt) , ezt a havi kötelezően adandó slejfnivel igazolni lehet.
Persze ki gyűjti egy életen át ... no erre is rá kéne szokni.

Ekrü 2021.12.11. 10:38:58

@Zionnépe:
" bár dolgozott, de mégsem lett elég ledolgozott éve.
Kezdve azzal, hogy még jópáran ugye a szocializmus alatt dolgoztak pár évet-10 évet, 2 év katonáskodás"- Mind a kettő beleszámít a szolgálati időbe. Sőt,még a 90-es évek előtti diákévei allatti nyári munkákat is beleszámolják.
"és utána a 90-es évek vidéki kisvárosi Magyarországán többet trükköztek kkv szektor munkaadói a munkavállalási szersződésekkel, mint Rodolfó mester. "-Ahhoz,hogy valaki teljes nyugdíjat kapjon 20 év kell. A 90-es évek óta eltelt 30 év ,egy ember pedig legalább 40 éven át dolgozik egész életében.Ha ennyi idő alatt nem tudott 20 évet összeszedni,akkor ássa el magát.
"Ha utána családi tragédia okán otthonápolást kellett felvállaljon,"- Akkor kérhetett ápolási díjat, és az az idő amit ápolással töltött szintén beleszámít a szolgálati időbe. ( Nekem is beleszámolják mind a 4 évet.)
"Elvállal mindent amit egyáltalán lehet, de 2010 után megintcsak jogszabályi lehetőségek miatt újra trükközhetnek a nem bejelentésekkel a munkaadók."- No,erre kíváncsi vagyok,mesélj,melyek azok a jogszabályok? Mert olyan vállalkozóként ,akinek van alkalmazottja inkább azt látom,hogy 2010 óta szerencsére rengeteget fehéredett a gazdaság és jelenleg a szigorú jogszabályok és a járulékcsökkenések miatt nem éri meg feketén dolgoztatni,ráadásul mára már a munkavállalók is sokkal öntudatosabbak lettek.

Ami pedig a minimálnyugdíjon tengődő százezreket illeti, itt egy kimutatás:
www.nyugdijguru.hu/nyugdij/oregsegi-nyugdij/hanyan-kapnak-mennyi-nyugdijat

Ozsetan 2021.12.11. 10:44:38

… az, hogy a magyar politikus meg a magyar médiamunkás nem tudja, hogy Magyarországon nincs „minimálnyugdíj”, már megszokottá vált, szomorú viszont, hogy ilyen téves nézet alapulvétele szakemberekkel is előfordul. A nem létező intézmény emelésére vonatkozó óhajokkal remekül lehet hergelni a közvéleményt. Nálunk „az öregségi nyugdíj legkisebb összege”, mint nyugdíjtechnikai fogalom létezik, ami korántsem azt jelenti, hogy ennél kisebb összegű havi öregségi nyugdíjat ne lehetne megállapítani. (A nyugdíjjogban alkalmazott pénzforgalmi szabályok figyelembevételével azonban a magyar „minimálnyugdíj” öt forint/hó.) A jelenlegi nyugdíjtörvény eredeti szabályai szerint az öregségi teljes nyugdíjnak 2009-től nem lett volna „minimális” összege, csak a főszabály maradt volna: az öregségi nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkeresetnél magasabb havi összegű öregségi nyugdíj nem állapítható meg. Ez akkor a politikai hangulatkeltés következtében elmaradt. Így a kb. 65 ezer és 28 és félezer forint közötti – ma már mintegy 43 évi járulékfizetés alapján számított – átlagjövedelem közötti nyugdíjalappal, de legalább 20 évi szolgálati idővel rendelkezők, továbbra sem kaphatnak 28500 Ft-nál kevesebb összegű havi ellátást. Akinek viszont csak öregségi résznyugdíj jár, vagy az átlaga 28500-nál kevesebb, annál viszont a havi összeg minimum öt forint. Miért kellene ezt változtatni? Vagy, … egyáltalán, mi értelme lenne ilyen feltételek mellett egy magasabb összeg megállapításának.
Ami viszont jogos követelés: más ellátások, jogosultsági feltételek alapösszegeként, arányszámaként, egy ilyen nyugdíjtechnikai fogalmat nem volna szabad alkalmazni. Sok ellátás esetében már most is más viszonyítási alapot, esetleg időnként emelt szorzókat használnak. Aki viszont a nyugdíjtörvény szerinti tisztességesen indexált összegű havi ellátásából nem tud megélni, mert más jövedelme, mobilizálható vagyona nincs, annak nem a nyugdíját kell emelni, hanem a szociális törvény szerinti kiegészítést kell adni. Azaz, a „minimálnyugdíj” emelésének követelése helyett, a megélhetéshez szükséges jövedelemmel nem rendelkezők szociális törvénybeli „időskori járadék”-ának tisztességes szabályozását. Igen változtatni kell, de nem a nyugdíj feltételeken, hanem egyéb jogszabályokon.

Visceroid 2021.12.11. 10:48:10

@Motorogre: "hanem valamivel kevesebbért de bejelentve legálisan (és nem minimálbérre) is el lehet helyezkedni."

Namost ez azért nem ilyen egyszerű. Egy full bejelentett legális melóhoz rengeteg minden kell, képzettség, diploma (ami a mai világban szitokszónak számít), nyelvtudás talán, illetve a kormány is nyomatja a prolifétist, hogy legyél inkább szakmunkás, ott meg ugye a trükközés alap dolog. Tehát azért abban meg tudunk egyezni, hogy hiába utálja az egész ország az értelmiséget, full bejelentett, legális melót mégis csak az értelmiségi szektorban könnyebb szerezni, annak pedig a kormány ellene van. Persze ne feledkezzünk el az inflációról sem, ki tudja, hogy 30-40 év múlva egyáltalán lesz-e még forint és ha igen, akkor mennyit fog érni? Egyébként meg jó buli, hogy így lassan 12 év Fideszkormányzás után elő van véve ez a téma is, hogy "nyugdíj". Nem lesz.

citrix 2021.12.11. 10:58:17

A minimálnyugdíjat a képviselői illetményhez kellett volna kötni egyből a rendszerváltozás után és ezt az alkotmányban rögzíteni. Valahogy a honatyák és honleányok "elfelejtették" bokros teendőik közepette, kevés volt 30 év hogy foglalkozzanak a témával. A saját jövedelmük és végkielégítésük megszavazására persze mindig jutott idő és lelkesedés, cseppet sem voltak szűkmarkúak.

Visceroid 2021.12.11. 11:05:11

@citrix: Bírom ezt a prolimentalitást, hogy egyesek azt hiszik, hogy a politikusok a saját kis havi apanázsukért csinálják ezt az egész cirkuszt. Dehogy! Ott sokkal nagyobb pénzek cserélnek gazdát. "A minimálnyugdíjat a képviselői illetményhez kellett volna kötni " Van olyan képviselő, aki a havi fizetését kapásból jótékony célra költi. Erről ennyit.

Muhammad Balfas 2021.12.11. 11:11:16

@Visceroid: Szakmunkások nélkül nem működhet egy gazdaság. Nem lehet mindenki informatikus, programozó, vagy biztosítási ügynök.

Muhammad Balfas 2021.12.11. 11:14:20

@Visceroid: Gál J. Zoltán nyugdíjas. Még a 2010-es bukásuk előtt megszavazták maguknak az előrehozott képviselői nyugdíjat.

Visceroid 2021.12.11. 11:40:51

@Muhammad Balfas: Mert most mindenki az? Ha úgy látod, hogy mindenki az, az is csak azért van, mert ők még meg tudják tartani a melójukat, ellenben mondjuk azzal a jópár száz utcaseprővel, akiket karigeri most rúgott ki. Tudom, hogy prolifétisisztánban ezt már SOHASEM fogják megérteni, de egy értelmiségi melót egyszerűen könnyebb finanszírozni, mert nem kell hozzá annyi nyersanyag, meg kevesebb baj van vele vezetői oldalon és több lóvét is termel. Mindegy, ezért kell shortolni a forintot, mert az EU közepén a munkásököl-vasököl mentalitás még szép nagy zuhanásokat fog eredményezni, ha pedig ez a rengeteg Orbán-proli nyugdíjba megy, na, akkor jön az igazi buli!

Muhammad Balfas 2021.12.11. 12:25:40

@Visceroid: Hát de te azt szeretnéd nem?

Muhammad Balfas 2021.12.11. 12:27:40

@Visceroid:

"de egy értelmiségi melót egyszerűen könnyebb finanszírozni, mert nem kell hozzá annyi nyersanyag, "

Az anyagi javakat eszközöket valakinek ki kell termelnie,elő kell állítania, működtetnie kell,karban kell tartania. Enélkül minden társadalom és gazdaság megbénul

Muhammad Balfas 2021.12.11. 12:34:03

@Visceroid: Illetve, bocsánat azt szeretnéd, hogy minél kevesebb szakmunkás legyen. Hisz miért menne valaki szakmunkásnak? Nem?

Kivlov 2021.12.11. 12:46:44

@evilwolf:
Muhahaha.
Aki minimált kap, annak oka van.
Én még a mostanit is sokallom a legtöbbjének.

Motorogre 2021.12.11. 13:09:08

@Visceroid: Mit értesz "full bejelentett" legális melón ? Nem Illegalicus Hungaricus-ban élünk!! A feketemunka lopás, mindannyiunk meglopása stb. - nem ez a topic most.

A Teuton Land-ot ismerem: az első feketemunkánál alapos bírság a munkáltatónak. A másodiknál akkora hogy el-lehetelenül, vége a vállalkozói karriernek . Nálunk is így kéne.

Más: nem csak a főmérnök, a sebész meg a közjegyző a diplomás. Az ovónők, tanító és tanárnénik nagy diplomás tömege csak álmodhat olyan jövedelemről, amit egy félkarú szerelő, karosszéria-lakatos vagy szobafestő LEGÁLISAN megkeres hazánkban !!
Ha nem hiszed: próbáld meg a tetődet javíttatni vagy a fürdőszobát felújíttatni! Előtte sok Xanax-ot írass fel ! SOk sikert !

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 13:42:35

Azt irja már meg a jártas posztolo hogy mit (nem) kell tenni hogy valakinek 28ezer forint legyen a nyugdíja???? És azt is irja meg hogy mi az amiről önhibáján kívül nem tudhatott??? Majd ha ezt megvalaszolta kezdődhet az érdemi kommunikáció....

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 14:11:54

Egy dolog viszont számomra is rejtély, miért nem adják közre hogy hogyan kalkulalodik a nyugdíj???? Erről is érdemes lenne vitázni

Ekrü 2021.12.11. 14:25:34

@Visceroid:
"Tehát azért abban meg tudunk egyezni, hogy hiába utálja az egész ország az értelmiséget, full bejelentett, legális melót mégis csak az értelmiségi szektorban könnyebb szerezni, annak pedig a kormány ellene van."-Ez azért mára már nem igaz. Jelenleg Dunát lehet rekeszteni a büfé szakot végzett diplomásokból,miközben a szakmunkásokból hiány van. Márpedig a fizetéseket a piac alakítja. Kérdezd meg a nagy cégeket,hogy mennyire nehéz egy,egy nem diplomás szakmunkást találni az adott munkakörre és már régen nem a bejelentésről szól a dolog,mert az az alap lett,hanem,hogy hiába ígérik a csillagos eget is egyszerűen kevés az ember. Pont emiatt szorgalmazza a kormány a szakmunkásképzést,mert ha így haladunk tovább,leszünk 10 millió kettesekkel végigbukdácsolt diplomások országa,de nem lesz egy jó szoba festő,hogy a szobánkat kifesse.

Visceroid 2021.12.11. 14:49:42

@Muhammad Balfas: "Hát de te azt szeretnéd nem? "
Befektetői szempontból igen. Az ország egy kiszámítható spirális pályán megy lefelé, ez a befektetők nedves álma. Nem kell mást tenni csak shortolni és várni...:D

"Az anyagi javakat eszközöket valakinek ki kell termelnie,elő kell állítania, működtetnie kell,karban kell tartania. Enélkül minden társadalom és gazdaság megbénul"
Aha, valakinek meg meg is kell terveznie. Az meg szemét értelmiségi meló, az nem kell...:DDDD

"Hisz miért menne valaki szakmunkásnak?"
Nincs azzal semmi baj, ha tud találni melót, nem rúgják ki és rendben van minden adója és járuléka. Ja, és hogy legyen vállalkozó, mi? Jó vicc! :DDDD

"az első feketemunkánál alapos bírság a munkáltatónak. "
Aha, és ki fogja ezt ellenőrizni? Egy hadseregnyi adóellenőr? És ki fogja ezt a rengeteg papírmunkát elvégezni? Csak nem az alja értelmiség? Aztakutyafáját...:DDDD

"karosszéria-lakatos vagy szobafestő LEGÁLISAN megkeres hazánkban !! "
Szerintem ti továbbra is keveritek a vállalkozót, a főnököt azzal a huszonéves gyerkőccel, aki éppen most esett ki az iskolapadból.

"Kérdezd meg a nagy cégeket,hogy mennyire nehéz egy,egy nem diplomás szakmunkást találni "
A szegedi kontinental gyár éppen most akarja visszafizetni az állami támogatást, hogy minél több embert ki tudjon rúgni. NEM AKARNAK ITT LENNI MÉG PÉNZÉRT SEM!!! Nincs rá képessége az országnak, helló!

"Jelenleg Dunát lehet rekeszteni a büfé szakot végzett diplomásokból"
Az régen volt! Most már szinte csak külföldieket látni az egyetemeken, szóval probléma megoldva.

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 14:51:26

@Ekrü: konkrétan k+f et kellene tolni állami szinten minden szakágban!!! Legyen az bölcsész vagy közgazdász vagy orvos vagy ács!!!! Kivalasztani szakmai alapon a lehetséges alanyokat, támogatni 60% os állami szellemi tulajdon jogert. Komoly ellenorzesekkel és dijazasokkal, évente ellenorzesekkel! Ez az ország csak tudás alapon tud előre jutni önállóan!!!!

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 14:59:49

@a nagy hohohorgász: a know-how jogokat franchise rendszerrel tovabbadni felügyelettel amit mások fizetnek... az államhoz bejövő plusz pénzt beruhazni az eube és oktatasba és csaladpolitikaba. Az állami haszon 5%át pedig szét osztani a rendszer állami vedelmezoi között hogy minimális legyen a korrupció. Az alapotletert én csak annyit kérek cserébe, hogy küldjük el Orbánt, qurcsanyt és a sleppjeit a picsaba és térjünk át a tudás és akarás és a joszandek társadalmaba... na vége az almomnak:)

evilwolf 2021.12.11. 15:20:41

@meditans: Ha te így beszélsz, akkor mondjuk azt, hogy az ilyen síkhülyéknek kellene Szibériában málenkij robotolni, s akkor Magyarország előbbre tartana.
Ne rongáld tovább az országot, irány Szibéria!

Visceroid 2021.12.11. 15:28:27

@meditans: " menjen amerikába, és ott megtudja mi vár arra, aki nem fizet semmit. "

De az ott a rendszer része! Ott mindenki tudja, hogy ha nem fizetsz, akkor nem kapsz semmit. Nálunk meg még mindig ilyen poszt-komcsi dolog megy, hogy vagy kapsz vagy nem. Mert ugye eltelt több, mint 30 év, de régi beidegződéseket nem nőttük ki, sőt, vagy egy csúti miniführer, aki még rá is játszik a dologra! És ez a bizonytalanság SEM tesz jó az egésznek, azon kívül persze, amit már leírtam.

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 15:28:51

@evilwolf: kivel tartana előrébb?? veled bmeg??? Proli fikagep vagy. Egy önálló gondolatod nincsen!!! Inkább melegítsd meg a farhat levesed és huzzal bőrt a fogadra...

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 15:30:42

@Visceroid: bmeg te is hülye vagy??? Már 30 éve megy a nyugdijhiszti... nem mondták hogy ha nem adozok akkor nem kapok??? Hülye vagy bmeg???

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 15:32:41

@Visceroid: persze 20 év minimum befizetes után jobb nyugdíj lesz mint fizud.... hahaha.... tényleg dögöljön éhen az összes hülye, partallastol függetlenül...

Visceroid 2021.12.11. 15:50:23

@a nagy hohohorgász: "nem mondták hogy ha nem adozok akkor nem kapok???"

Jogos, de nézzük más szemszögből a dolgokat: a komcsi pártkomisszároknak luxusnyugdíj jár, pedig ők egész életükben nem dolgoztak semmit. Én meg 1960-ban születtem, a rendszerváltáskor elveszítettem a munkámat azóta pedig néha van melóm, néha nincs, de inkább nincs. És az ország vezetője is azt mondja, hogy engem megloptak, méghozzá tudom is hogy kik voltak: a komcsik! Tehát miért is jár nekik olyan sok, nekem meg semmi? Ja, és Orbán már mióta a kétharmados miniszterelnök, tehát csak igaza van, ha ennyiszer választják meg! Szóval miért is nem KÖVETELHETEK én magamnak nagyobb nyugdíjat? Ráadásul van egy rakat bűnös is, akik köztünk élnek, Orbán megmondta, nem az ő vagyonukat kellene elvenni? Miért én fizessek, amikor nekik sokkal több van, amit TŐLEM loptak (Viktor is megmondta, és ő nagyon okos, mert kétharmad)?

Szóval ez egy másik, NAGYON népszerű nézőpont.

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 15:54:44

@Visceroid: erre én is csak azt tudom mondani hogy ez is jogos, ezért is utálom az Orbánt is hogy ott az a kibaszott 2/3 és a lényegi dolgokhoz nem nyúl hozzá .

Muhammad Balfas 2021.12.11. 16:36:27

@Visceroid: Te árnyékbokszolsz. Szükség van értelmiségre is, de kétkezi szakmunkásokra is. Viszont ha az oktatásban azzal tömik a gyerek fejét, hogy a kétkezi meló szégyen, akkor kevesebb szakember jön ki a rendszerből, mert mondjuk gyenge jegyekkel is felveszik gimnáziumba, és onnan esetleg valami nem túl nívós felsőoktatási szakra. Így lesz belőle elfuserált álértelmiségi ahelyett, hogy mondjuk egy jó szaki vált volna belőle.

Visceroid 2021.12.11. 16:49:37

@Muhammad Balfas: A ruhatár-büfé szakoknak természetesen nem sok értelme van, piacképes értelmiséginek lenni pedig nehéz. Viszont erre akkor sem az a válasz, hogy átesünk a ló túlsó oldalára, pláne nem hogy politikát csinálunk belőle, ráadásul jó öreg, régi, prolidühös komcsi politikát. És persze az egész valójában nem erről szól, hanem a bűnbakkeresésről. Valakit felelőssé kell tenni azért a több mint egy évszázadnyi folyamatos elkúrásért, amit ez az ország csinál. Ezt használja ki Orbán, onnan pedig már csak néhány szerencsétlen hangfelvétel kérdése és megvan a kétharmad, a diktatúra. Ennek az országnak annyi, innen már mindenki menekül, felesleges nyugdíjkérdésekbe bonyolódni, ha mégis ezt szeretnénk, nézzük meg Ukrajnát, mert az lesz. És reméljük csak a nyugdíjproblémát kapjuk, a háborút nem.

Muhammad Balfas 2021.12.11. 17:22:54

@Visceroid: Senki nem esett át a ló túlsó oldalára. Egyszerűen vissza lett kissé vágva a módszerváltás után túlburjánzó felsőoktatás.

Visceroid 2021.12.11. 17:24:10

"túlburjánzó felsőoktatás. "

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Értelmiségi túlképzés...:DDDD Ok, így is lehet, meg is lesz a következménye, tovább az orbáni úton! Hajrá!

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 17:46:48

@Visceroid: te figyelj már, tudsz vmi javaslatot tenni hogy mit szeretnél? Vagy csak annyit hogy o1g??? Amúgy mennyi nyugdijat kapsz és mit dolgoztál érte és hogyan számolták a nyugdijad? Amikor a nyugdíjba mentél mennyi volt a nyugdijad?

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 17:50:10

@Visceroid: most látom hogy 60ban születtél, szóval sztornó az előző 2 komment. Vmi miatt úgy értelmeztem hogy 1960ota dolgozol? Szóval mivel loptak meg téged amivel másokat nem?

Muhammad Balfas 2021.12.11. 18:03:49

@Visceroid: Igen, de mindezt úgy, hogy a kormány sok szakon magasan tartotta az államilag támogatott hallgatók létszámát (Pl mérnöki, tanári, orvosi) Míg más helyeken lecsökkentette az államilag támogatottak számát. Mert egyszerűen túlképzés volt ezeken a szakokon.

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 18:21:58

Én komolyan nem értem azokat akik a diplomát istenitik. Mondom ezt úgy hogy 2005ben végeztem közgazdászkent bp pszf. Már akkor sem ért semmit, azóta meg még annyitsem. A dolgozni akaró ügyes és szorgalmas szakmunkas ( munkavallalokent plusz némi fusi)2016ota simán megtermelte azt a tarcsit amit én 2005 óta. Én meg se fusizni nem tudok se mutyizni nem tudok. És nem irigylem tőlük.

nemecsekerno_007 2021.12.11. 19:13:16

@a nagy hohohorgász: Miért?!?

Mert akkor kiderülne, hogy szociális ellátás. Meg ezen kívül még sok más kínos dolog is kiderülne és ez senkinek se érdeke.

nemecsekerno_007 2021.12.11. 19:16:35

Megint kapirgáljuk a felszínt.

- a nyugdíjakat a mostani befizetések kb. 80%-ból fizetjük
- a jogosultság egy papír, nem abból lesz pénz amit nyugdíjként oda lehet adni
- 500 ezer ember van aki nem fizet Magyarországon egy fillér járulékot se
- helyettük az itthon dolgozóknak kell ezt megfizetni,
- vagyis kevesebb a pénzt kell többfelé osztani
- a nyugdíjasok EÜ ellátása ugyanez a tészta
- és még csodálkozunk bármin is?!?!

Na most már jöhettek azzal, hogy nekem a külföldön dolgozók a mániám. :)))))))))

nincs1agy 2021.12.11. 19:34:56

Tök mindegy.. 30 év múlva se állami se magánnyugdíj nem lesz, mert itt áll majd a fejlett világ egy rahedli nyuggerrel, és jóval kevesebb munkaképes emberrel.
Valami olyasmi lesz majd, hogyha megéred a 80-at, akkor esetleg csorgatnak majd valamit. Addig szépen tologatják majd fel a nyugdíjkorhatárt.

élhetetlen 2021.12.11. 20:10:14

@a nagy hohohorgász: Válaszolok a saját számaimmal. Előjáték, az utolsó tizenöt munkaévemben a barátnőmmel ugyanazt csináltuk, stoppoltunk egy országos adatbázist., ő a műszaki adatokat, én az ügyfél és számlázási adatokat, de, ha valamelyikünk szabira ment, meg tudtuk oldani a másik terület problémáját is. Kicsivel kevesebbet keresett, mint én, ami még egy átszervezés után csökkent egy kicsit. 9 éve 630 eft bruttóval jöttem el nyugdíjba, 280 eft körüli nyugdíjjal, 9 év alatt éppen csak átlépte a 300 eft-t. Ő az idén jött el, 450 eft nyugdíjjal. Csak két dolog történt, a nyugdíj plafon eltörlése, és az adott évek súlyozásának a megváltoztatása. Egyiket sem tudtuk befolyásolni, mind a kettő kormányzati döntés. És ennyit a nyugdíjak vásárló erejének megtartásáról, ma, nem annyit tudok vásárolni 300-ból, mint 450-ből. Ja, és mindkettők nyugdíját az aktuális jogszabályok szerint számolták.

evilwolf 2021.12.11. 20:14:30

@a nagy hohohorgász: Ellentétben veled, én egy nick-kel vagyok itt, vagyis mintha te lennél az a profi fikagép. Annál is inkább, mivel tőled még nem láttam értelmes hozzászólást, hasznos gondolatokat.
Azaz: Proli fikagep vagy. Egy önálló gondolatod nincsen!!! Inkább melegítsd meg a farhat levesed és huzzal bőrt a fogadra...
És most megint irigykedhetsz, még eredeti fogaim vannak, s a farhát vagy farhat marad neked. Fogd a kis banyatankodat, és irány a piarc. :-))

Ekrü 2021.12.11. 20:21:17

@Visceroid:
"Szerintem ti továbbra is keveritek a vállalkozót, a főnököt azzal a huszonéves gyerkőccel, aki éppen most esett ki az iskolapadból. "- A huszonéves gyerkőc aki épp most esett ki az iskolapadból sehol a világon nem keres annyit,mint a főnöke.Akkor sem ha szakmunkás akkor sem ha diplomás. Viszont borzasztó hiány van ma manapság a szakmunkásokból, ezért bizony a vállalkozók/főnökök gyakorlatilag lasszóval fogják őket és éppen ez miatt jól meg is fizetik őket. Ha valamelyik nem tenné,akkor a szakmunkása elmehet a konkurenciához,ahol tárt karokkal várják.
Jelenleg ott tart a dolog,hogy ha pld. ki szeretnéd festetni a lakást akkor fél évre előre adnak időpontot ,úgy be vannak táblázva.
Szerintem te megrekedtél a 90-es évek vadkapitalizmusában és elfelejted,hogy már 2021-et írunk.
"Ezt használja ki Orbán, onnan pedig már csak néhány szerencsétlen hangfelvétel kérdése és megvan a kétharmad, a diktatúra. "- Bocs,de már nehogy az Orbán hibája legyen az,hogy az ellenzék gazemberségeket csinál. Nem az a baj,hogy hangfelvétel készül és kiderül, hanem az,hogy ezek a felvételek igazak. A kétharmad pedig NEM diktatúra. Akkor sem ha az Orbán kormányoz és akkor sem ha az ellenzék...

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 20:39:14

@élhetetlen: na akkor kezdjük ott hogy a te szamaid alapján:
Tudjuk konkrétan hogyan számolják ki a nyugdíjat? Nem
Ez alapján fel tud az ember készülni arra hogy mennyit fog kapni nyugdíjat? Nem
Hibaztathato a mindenkori kormány ezért? Igen
Mentesíti az egyént ez? Nem, hiszen tudja hogy lutri az egész...
A leendő nyugdíjasok számára kedvező volt a kormány belenyulasa a nyugdij kalkulalassba? A te szamaid alapján Igen
Bárhol a világon, növekszik a nyugdíj értéke infláción felül? Nem tudom, de kétlem!
Azt vágod hogy magasabb nyugdíjat kapsz mint az átlag nettó bér? Vágod csak leszarod. De megdolgoztal érte, nem irigyellek.
Van hova fejlődni? Igen van.
A te szamaid alapján, mi a faszt csinált az aki 28ezer nyugdíjat kap???? Na ezt kurvara nem tudom. De hogy erről nem a qurcsany és Orbán tehet az tuti biztos

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 20:40:55

@evilwolf: továbbra is nulla hozzaadott értéked van. Proli vagy. Legalább azt írd le hogy mi a neve a többi nickemnek...

Visceroid 2021.12.11. 20:45:32

Hajrá fiugg, nyomjátok csak a prolifétist meg keseregjetek azon, hogy az értelmiségi melótokból megszerzett pénzt a csúnya melós elviszi a vadiúj nemtommilyen felújításra. A baj csak az, hogy attól, hogy több szobafestőt "képzünk" az építőipar még nem lesz tisztább, sőt! Kellemes perkálást!

élhetetlen 2021.12.11. 20:46:24

@gabiiii: Bonyolultabb kérdés ez annál, mint ahogy látod. Nézzünk falvakat. Felrobbantották a TSZ-eket, pár potentát megvette a gépparkot, Torgyán szerint a parasztok verték le a karókat, mert vissza a földet, de csak azok, akinek a helyi új gazda megígérte, hogy megveszi. Aki régen gazdálkodott, az már nem tudott, mert negyven és alatt elrohadt az eke, a borona, a vetőgép, a ló már rég megdöglött, traktorra egyenként nem telt. A pénz elfogyott, elköltözni nem lehet, mert a ház áráért nem kapsz frekventáltabb helyen másikat, marad a napszám, vagy idénymunka. Gondolod, hogy az új gazda bejelentette a napszámost? A másik, addig a TSZ intézte a befizetési kötelezettségeket. Reggel ötkor elment dolgozni valaki, hazaért este, evett, lefeküdt, ki, és mikor mondta el neki, hogy ezután neked kell fizetni a nyugdíj járulékot? És ezek az emberek termelték meg, amit megettünk. De ez csak egy másik nézőpont.

élhetetlen 2021.12.11. 20:57:03

@Ekrü: Nem tudom, mi a végzettséged, de megtennéd, hogy felsorod, hogy kit tekintesz „büfé szakot végzett diplomás”-nak? Csak ötöt, tízet légy szí, hogy képbe kerüljek.

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 21:01:24

@Visceroid: na azt is el tudod mondani hogy mitől lesz az? Legalább probalkozz!!!

Visceroid 2021.12.11. 21:01:31

"ki, és mikor mondta el neki, hogy ezután neked kell fizetni a nyugdíj járulékot?"

Nahát ezaz. Ezért nem értettem, hogy a kommunizmusban az emberek miért akartak kapitalizmust, a kapitalizmusban meg miért sírnak. Ráadásul ez itten a kelet, itt mindenki szarik mindenkire amint a katonák elvonulnak, szóval ha valami elmulasztasz, akkor jön a bünti. Ha nem tudsz a szabályról, te bajod.

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 21:14:06

@élhetetlen: mondok neked erre egy egyszerű választ, mindenki büfé szakot végzett aki akkor sem tud elhelyezkedni a szakmájában ha akar.... az én időmben minden évben kb 50 fő angol amerinisztika szakos bölcsész kapott diplomát csak Pesten az ELTE-N.... aztán ott vannak a humán eroforras kepzesesek... tudod a hres gecik akik életekrol döntenek... miközben szerinte egy Excel buzi adatfeldolgozonak vmi kurva frappáns választ kellene adnia miért akar ehberert excelt buzizni? És azt várja hogy egy uberfasza programozó macsó don Józsi legyen...
Na szóval ha nem tudsz gondolkozni inkább halgass., mert jönnek a kommunikáció szakos diplomások és helyreraknak... tudod a kommunikáció szakosok akik elmondjak hogy 2006ban igazság beszéd volt:() meg az orvosok a Hippokratészi eskuvel, minimum 100ezer forintért....stb

Zionnépe 2021.12.11. 21:32:53

@arthurthedent: Nos ahogy későbbi hozzászóló is írja, nem egyik foglalkoztatásból esik a "vidéki melós" a másikba, időközben bizony munkanélküliség van. Az ápolási pár tízezer ft-ból bizony felkopna az álla a rászorulóknak és segítőnek, magyarul feketézik közben aki tud. Napi 3-5 órára azt is 2 részletben, nem jelentenek be senkit.
2010 óta pedig vidéken nem találsz kb olyan építőipari "vállalkozót", aki folyamatosan a minimálbér felett foglalkoztatna bárkit, azt is fél évig kb. Aztán idény végén kijelentik a munkásokat/elküldik. Ez még a "legtisztább", bőven vannak akiket hónapokig hitegetnek bejelentéssel meg visszatartják a bérüket, ne tudjanak lelépni.
A feketéből félretenni, ugyan mit és hova? Láttad te hova emelkedtek az elmúlt 10+ évben az árak? Na nem az új autóké és szórakoztatóelektronikáé...
Pláne hova tenné? A bankba nem viheti, mert azonnal rászáll a NAV.
Ébredjetek már fel!
A statisztika meg ugye olyan amilyen, a technikai trükközések végtelenek. Lásd még idősfoglalkozatás, közmunkásprogram címszavak alatt is.

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 21:43:12

@Zionnépe: pinokkio, te tényleg azt állítod hogy vidéken 2010 óta minimal bér felett nem fizettek az epitoiparban?????? Hahaha. A bank kurvara nem kíváncsi hogy honnan rakod be a pénzt! És ha még nem is rakod a bankba, akkor ott van a párna ciha.... de nem, a parasztnak új iPhone kell:)))
Na szóval te hülye vagy és hazudsz is:)))

Zionnépe 2021.12.11. 21:43:40

@meditans: Csakhogy Amerikában nagy különbséggel kb megkapod a bruttó béred és nem közös kasszába megy. Ne keverd már azzal, hogy nálunk 40 é alatt is 3-4 féle módon és mértékben és módon vonták a járulékokat.

élhetetlen 2021.12.11. 21:44:59

@a nagy hohohorgász: „A leendő nyugdíjasok számára kedvező volt a kormány belenyulasa a nyugdij kalkulalassba? A te szamaid alapján Igen”. Egy kis túlzással a mostani régebbi nyugdíjasok adójának egy részéből látták el a leendő nyugdíjasokat, suli, eü, családi pótlék, stb. És nem érzem jogosnak, hogy hagyják lecsúszni a régieket.
„Bárhol a világon, növekszik a nyugdíj értéke infláción felül? Nem tudom, de kétlem!”.
Én viszont nem tudom, hogy hol, mennyire hasra ütve változtatják a nyugdíj kiszámítását. „Azt vágod hogy magasabb nyugdíjat kapsz mint az átlag nettó bér?”. Nem ez a kérdés, hanem az arányok, és az eljárás.
„mi a faszt csinált az aki 28ezer nyugdíjat kap????”. Egy verziót leírtam gabiii-nak,
2021.12.11. 20:46:24

Zionnépe 2021.12.11. 21:49:59

@a nagy hohohorgász: A bank nem kérdez? Most ugye nem azt állítod, hogy vannak bankok akik a törvényben előírtak ellenére nem közölnek adatokat a számlaforgalomról/betétesekről ? Párnacihában mit ér az a pénz, amit Viktorék 5 évente lecserélnek újabb bankegyekre, pláne azt is jelenteniük kell a bankoknak, pénzmosás...blabla miatt, ha beváltják? Még inkább az inflácó miatt mégis mit ér egy 10 évvel ezelőtti havi 20.000 Ft pl ma ?
Mond nálatok bérkommenteseknél fordult már elő, hogy valaki végiggondolta amit leírt?
Vágd nyakon nyugodtan a nevemben is, aki ekkora marhaságokat súg

Visceroid 2021.12.11. 21:55:11

@Zionnépe: Tartsd bitcoinban a pénzed...:DDDDD

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 22:03:36

@élhetetlen: figyelj csak már megint! Pontosan az a kérdés amire te azt írtad hogy nem kérdés! Azért kell harcolni hogy a mindenkori kormány kiadja hogy hogyan kalkulalodik a nyugdíj... ha tetszik ha nem amikor nyugdijas leszel kevésbé vagy hatással a bevételre... az meg hogy a rendszerváltáskor nem figyelte vki a kibaszott híradót és kocsmába sem járt hogy megtudja a tényeket az számomra azt jelenti hogy így jártál bmeg!!!!! Tudod van az a mondás hogy segíts magadon az isten is megsegit.... de hogy te aki saját bevallása szerint is 640ezer huffot keresett 2012ben ( mikor az átlag fizu kb 280 volt -brutto bruttó) lyen kis buta legyen arra nincs mentség ... ember kb te az ellettarsadtol irigyled a magasabb nyugdíjat de azt várod hogy vmi vadidegen rajtad segitsen..... HOGY miért??? Csak úgy? Mert neked az jár szted?

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 22:07:22

@Zionnépe: szóval akkor azt állítod hogy aki fekete pénzt rakott be a bankba az lebukott???

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 22:09:14

@Zionnépe: Adok egy jotanacsot, valtsd át a hufot euróra és rakd be az asszony bugyijaba

élhetetlen 2021.12.11. 22:17:19

@a nagy hohohorgász: 50 fő angol amerinisztika szakos bölcsész kapott diplomát csak Pesten az ELTE-N. Ezt miért látod feleslegesnek? HR-esek, bevezetett rossz, de azt nem lehet mondani, hogy nem tudnak elhelyezkedni,minden cégnél ott vannak, akkor is, ha többet ártanak, mint használnak. Tehát ez „akkor sem tud elhelyezkedni a szakmájában ha akar....”, rossz meghatározás, és a kommunikáció szakosak sem csak annyit tudnak, amennyit te mondasz.

Visceroid 2021.12.11. 22:25:48

@élhetetlen: Azt nem látják a kemény nagymagor harcosok, hogy teljességgel ki vagyunk szolgáltatva a külföldnek, az ő pénzük nélkül éhen halnánk. Ezért nem bírom ezt a nagy prolifétist, mert mire? Vannak hegyeink, tengerpartunk? Nincs itt semmi. Ha mondjuk Ukrajnában vagy Romániában menne a nagybolsi prolifétis, ott teljesen megállná a helyét, mert ott van nyersanyag meg bánya, hegy bőven. Ott aztán mehet a menet, persze az értelmesebbje ott is másfele menne, de ott van hagyománya a bányászatnak és a nehéziparnak. Itt mi van? Orbánbányák meg agrárium? Esetleg csatahajót a Balatonra meg űrállomást Felcsútra. Vicc ez az ország...

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 22:35:15

@élhetetlen: na mondjad mennyit tudnak a kommunikáció szakosok? Na akkor ha a hres olyan kurva okos akkor miért sírsz? És azt is kurva gyorsan mondd meg hogy angol amerisztka szakos diplomával hova lehet elhelyezkedni???? Konkrétan mondd meg!!!

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 22:40:07

@Visceroid: el lehet menni bmeg... mi a szakmad amivel szopsz a saját leírásod szerint????? Gyerünk, vald be .... leirjatok bmeg hogy Magyarországon nincs semmi, akkor mi a kurva anyatokbol tamogasson a kormány titeket???? Hitelből bmeg??? És azt ki fogja visszafizetni??? A gyereked te nyomorult!!!! Ja hogy őt leszarod??? Akkor ott rohadj meg ahol vagy

a nagy hohohorgász 2021.12.11. 22:45:38

egy kibaszott kőműves segedet nem találnak nettó 20ezer/ nap 10ezerre bejelentve.... mi a a kurva anyádat dumalsz .pedig ahhoz még 8 általános sem kell

gigabursch 2021.12.12. 07:36:30

Hány embert érint?
Mekkora nyugdíjtömeget?

repuloske 2021.12.12. 07:48:03

@Visceroid: Se diplomám, se nyelvtudásom nincs, de 1984 óta csak legális és fullra bejelentett állásom volt.

repuloske 2021.12.12. 07:56:08

@élhetetlen: Na, elmész te a ...csába, hogy ilyen nyugdíj mellett sír a pofazacskód!! Kettőtök nyugdíját hány felnevelt gyereked fizeti??

Lеncsés István 2021.12.12. 08:32:16

@a nagy hohohorgász: "Adok egy jotanacsot, valtsd át a hufot euróra és rakd be az asszony bugyijaba" - Hiába, no , tapasztalt vagy . Ott biztos helyen van , oda téged nem enged nyúlni , mert összekoszolod a péniszét . :-D

arthurthedent 2021.12.12. 08:32:30

@Zionnépe: "A bank nem kérdez? Most ugye nem azt állítod, hogy vannak bankok akik a törvényben előírtak ellenére nem közölnek adatokat a számlaforgalomról/betétesekről ?"

Melyik törvényről beszélsz? Merthogy a számlaforgalomról szerintem csak akkor ad ki a bank adatokat, ha nyomozás folyik ellened, az meg csak akkor indul, ha lebuktál valamivel.

"Még inkább az inflácó miatt mégis mit ér egy 10 évvel ezelőtti havi 20.000 Ft pl ma ?"
10 évvel ezelőtt te 20 ezret kerestél havonta? Vagy annyit tudtál félretenni? Mert szerintem 10 évvel ezelőtt sem ért szinte semmit 20 ezer forint havonta,,, annnyi volt a szociális segély.

arthurthedent 2021.12.12. 08:38:22

@a nagy hohohorgász: "egy kibaszott kőműves segedet nem találnak nettó 20ezer/ nap 10ezerre bejelentve...."

Felém a segédmunkások kértek napi harmincat kézbe, kilencre jöttek, délben meg már kacsingattak hazafelé. Fél nap munkáért kérnek 30 ezret, szerszámuk nincs, viszont cigizgetnek, sörözgetnek meg ebédelnek vastag óradíjért. Ja... akartuk mondani, hogy a szerszám eltörött, bocsi... :(

És akkor örülhetsz, mert találtál valakit. Sima kőművesmunkára százezreket kérnek, három hónapra előre le kell foglalni őket, aztán jön a duma, hogy "akartam telefonálni, hogy most nem tudok menni, de jövő hónapba meg tudom nézni a melót és akkor majd megbeszéljük, mert az ár az változott".

midnight coder 2021.12.12. 08:55:35

@Visceroid: Na most Pesten ma egy maszek vízvezetékszerelõ összehoz havonta úgy egymillió kicsi forintocskát. Amibõl leadózik úgy 50 ezer forint KATA-t. Azaz marad neki nettó 950 ezer forintja. Ehhez neked úgy 1.4 milliót kell hogy megkeress - ami kb. egy nagyon jó helyen lévõ senior szoftverfejlesztõ bére, de inkább vezetõé vagy architekté. Az átlag magyar értelmiségi viszont csak álmodhat ilyen fizuról. Olyanról mint a gyerkedet az iskolában tanító tanár, vagy az infúziódat bekötõ nõvér már ne is beszéljünk...

midnight coder 2021.12.12. 08:59:51

@arthurthedent: Bizony, Pesten egyre nehezebb normális szakit találni, a mi ácsunk is már másfél éve jön.

Visceroid 2021.12.12. 12:25:35

@midnight coder: Akkor viszont nincs nyugdíjprobléma, a posztot lehet törölni, mindenki végezzen el egy fél éves vízvezeték-szerelő tanfolyamot és éljen mint hal a vízben élete végéig.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.12. 14:51:28

@Visceroid: Na, ez a leegyszerűsítő prolitempó, amit előadsz. Igazi panelproli kocsmabölcsességek a JAL-en az Ági sörözőben..:))

Motorogre 2021.12.12. 15:12:50

@gigabursch: 2020 évi adatok (mindenféle ellátás is benne van..nemcsak öregségi nyugdíj):
A Magyar Államkincstár adatai szerint:

17 777-en 28 500 forint alatti ellátásban részesülnek,
28 981-en 28 500 és 49 999 forint között,
532 803-an 50 ezer és 99 999 között,
809 879-en 100 ezer és 149 999 között,
373 958-an 150 ezer és 199 999 között,
220 301-en 200 ezer és 299 999 forint között,
31 762-en 300 ezer és 399 999 között,
4998-an 400 ezer és 499 999 között,
1373-an 500 ezer és 999 999 között,
23-an 1 millió és 1 999 999 közötti összeget kapnak,
9-en pedig 2 millió forint feletti ellátásban részesülnek.

Forrás: nyugdijbiztositas.com/mennyi-az-atlagnyugdij-osszege-magyarorszagon/

A cikk megadja, hogy a nyuggerek 70%-a, azaz kb. 1,4 millió ember nem éri el a 150 ezres nyugdíjat.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.12. 17:03:04

Nem jött össze csokihercegnek a nyolcadik..:)))

meditans 2021.12.12. 18:05:55

@evilwolf: Gyagyás onnan jön a gáz.

gigabursch 2021.12.12. 18:09:55

@Motorogre:
Köszönöm!
Elgondolkodtató számsor.
Kb. 50 ezer olyan ember kap olyan nyugdíjat, ami mögött az aktív életkorban nem vagy alig volt nyugdíjjárulék befizetés.
Beszédes adatok.
Nem emelném a minimál nyugdíjat.
Nekik? Minek?!

meditans 2021.12.12. 18:10:22

@Zionnépe: Akkor próbáld ki. A lakosság jelentős részének semmilyen biztosítása nincs.

a nagy hohohorgász 2021.12.12. 18:35:37

@meditans: biztositasrol jut eszembe, tud valaki hiteles forrásból válaszolni arra hogy megéri e a magannyugdij vagy a nyugdijbiztositas??? Mert nekem a biztositokkal csak gondjaim voltak...

Kivlov 2021.12.12. 18:42:31

Egy nagy baj van vele: hogy létezik...

a nagy hohohorgász 2021.12.12. 18:55:38

@meditans: hallottal már olyan biztositorol aki kifizette azt amit vállalt és akkor amikor kellett? Azért ne hibaztassuk már a magyart azert hogy nem bízik a bankokban meg a biztositokban. Legalább annyi okuk van erre mint hogy ne bizzanak az államban....

a nagy hohohorgász 2021.12.12. 18:57:05

@a nagy hohohorgász: mindamellett én is elitelem azokat akik tudnának félre rakni de nem teszik. Azok szopjanak lovat

Emmett Brown 2021.12.12. 19:48:03

@gigabursch: szemmel láthatólag nem sikerült a lényegi problémát megértened, és leragadtál valamin, ami szemmel láthatóan nem is úgy van, ahogy gondolod...

gigabursch 2021.12.12. 20:00:09

@Emmett Brown:
Szemmel láthatóan mellébesz, konkrétum nélkül. Bár ez kommenistáknál nem meglepő...

De segítek!
A cikk témája a minimál nyugdíj mértéke volt.
A cikk után már jó sok komment is volt, amelyek kivesézték azt, hogy kiket érint.
Nagy többsége nettó feketebéres volt, akik a "nehogymájóljárjonrajtamazállam" viselkedéssel éltek.
Aztán most még egy huncut ficulájuk sincs.
Na ezeket, meg a minimál nyugdíjukat egy másodpercig se fogom védeni.

A másik témakör van kommentekben az volt, hogy hány olyan szoctám van, aminek a mértéke szintén a minimál nyugdíjhoz kapcsolódik.
Erről és ennek állami- és önkoris vonzatáról valamint költség oldaláról meg talán a legcélszerűbb egy önálló cikket írni.

Nos!
Van még kérdés?
A fentiekből következően szemmel láthatóan kijön a hozzászólásodból hogy ideállsz és magas lóról okoskodsz, de kisült, hogy nem vagy túlképzett. S akkor még udvarias voltam. Szerintem mással és máshol próbálkozz!

További jó okoskodást!

eßemfaßom meg áll 2021.12.12. 20:38:16

@a nagy hohohorgász: Anyám halálakor a biztosítója szó nélkül fizette azt ami járt.

a nagy hohohorgász 2021.12.12. 20:42:22

Kezit csókolom. Nem vagyok buzi, nem vagyok leszbikus, nem vagyok nem tudom micsoda, nem vagyok néger, nem vagyok zsidó, nem vagyok cigány, nem vagyok határon túli, nem vagyok nő, nem vagyok nyugdijas, nem vagyok ellenzéki, nem vagyok fideszes, nem vagyok korrupt, nem vagyok talpnyalo, nem vagyok fiatal, nem vagyok terhes, nem vagyok buta és nem vagyok zseni,nem vagyok melymagyar és nem vagyok idegen szívű.... engem ki a faszom fog támogatni, miközben elvarjak hogy én mindenkit tamogassak?????

Emmett Brown 2021.12.12. 20:46:15

@gigabursch: mivel láthatod te is, hogy vannak akik a "minimál" nyugdíj alatt kapnak, ezért ennek emelése nem valószínű, hogy érintené őket. Mint ahogy a poszt sem azon fanyalog, hogy 28.500ból nem lehet megélni, hanem egy specifikus letiltási ügyet hozott példának.
A másik fele, azaz a szoctámok helyzete meg tökéletesen jellemzi a Fidesz vezette ország sikereit.

a nagy hohohorgász 2021.12.12. 21:09:57

@Emmett Brown: te hogy csinalnad koma? Mármint a segély dolgot?

Arcade Macho 2021.12.13. 01:56:52

a GYES is ugyanez, de az ugy tunik hogy coki
de a poszt tolo szerint a valamilyen birosagi dontes utan levont penzosszeg utani 5szoros minimalnyugdij merteke a kicsi

a minimalnyudhij temakorhoz: az egy segely, nos aki az eleteben nem volt bejelentve en meg a teljes TB ellatast is megvonnam tole, kapja azt meg amit befizetett...

midnight coder 2021.12.13. 07:19:31

@Visceroid: Igazából arról van szó, hogy a kosárból annyi almát tudsz kivenni mint amennyit beleraksz. A minimálnyugdíj pedig arról szól, hogy állam bácsi rak be némi plusz almát a többiekébõl azoknak, akik extra kevés almát tettek be.

gigabursch 2021.12.13. 07:33:08

@Emmett Brown:
A tény mögött a miérttel hajlandó lennél foglalkozni?
Ahhhh. Esélytelen...
Annak a halmaznak - megkockáztatom - a bő 95%-a még TB-t sem érdemelne.

A szoctánokkal kapcsolatban:
Tekintélyes hányada az önkorik döntési keretében van.
Fordulj bizalommal helyi képviselőhöz, hogy a tűzifa vagy az iskolakezdési, stb támogatások hányszoros minimál nyugdíjig legyenek megállapítva helyi rendeletben. Ugyanis az Áht csak azt mondja ki, hogy meg kell állapítani a mértéket, a szorzót ráhagyja az önkorikra.

Szóval: ismét csípőből tüzelsz s közben kisült, hogy csak az ostoba, tájékozatlan proli tempót nyomod.

gigabursch 2021.12.13. 07:35:23

@a nagy hohohorgász:
Csak saját tapasztalatomról tudok beszélni.
Megfelelő biztosító megfelelő konstrukcióját kell választani. Akkor nincs gond.

gigabursch 2021.12.13. 07:37:03

@a nagy hohohorgász:
Én is büszke vagyok arra, hogy akkor voltam gyermek, amikor a buziság nem számított érdemnek.

ekat 2021.12.13. 15:46:35

@Motorogre: Az adózáshoz adott éves kimutatást észszerűbb. :)

ekat 2021.12.13. 15:52:55

@Visceroid:
Egy full bejelentett legális melóhoz rengeteg minden kell....
MI? Városban konkrétan semmi. Tudod ki menne trükköző gagyi cégekhez, amíg nem létkényszer... plomám.
Soha nem dolgoztam nem 'full bejelentve', és a tág családom sem. Nincs is problémám a 40 év után idén megállapított nyugdíjammal. :)

ekat 2021.12.13. 15:53:34

@ekat: Eltűnt egy rész valahogy... Jav.: Nekem sincs diplomám.

evilwolf 2021.12.13. 17:06:09

@meditans: Meg a mocskos pofádból.

BéLóg 2021.12.13. 17:14:46

A minimálnyugdíj egy "szorzófaktor". Azért nem emelik mert ennek csilliárdos (!) következmény lenne. A SZORZÓSZÁMOT emelik, tehát valaki 1,5/2/3/10, stb szeres juttatást kap.
Minimálnyugdíjon nem él senki, akinek CSAK ez jár annak kötelezően segélyt ad az állam is és kötelezően az önkormányzatok is.
süti beállítások módosítása