Bankmentor - Jog és pénzügyek

Dr. László Gábor bankmentor

Dr. László Gábor bankmentor

AZ ELÉVÜLÉSSEL KAPCSOLATOS TÉVHITEK

2022. január 19. - Dr. László Gábor bankmentor

AZ ELÉVÜLÉSSEL KAPCSOLATOS TÉVHITEK
Rengeteg elévüléses ügyünk indult el az utóbbi időben, és nagyon sok már le is zárult. Van azonban az elévülés témakörében rengeteg tévhit.
Az egyik ilyen, hogy a tartozás évül el. De az igazság az, hogy a tartozás valójában soha nem évül el. Ami elévül, az a tartozás/követelés jogi érvényesíthetősége. Azaz továbbra is tartozunk, csak nem tudják rajtunk behajtani.
A másik tévhit, hogy az elévülés csak idő kérdése. Sokan csak azt nézik, hogy már eltelt 5 év, akkor biztos elévült. De ez nem igaz.
Az elévülést 2014 előtti tartozásoknál megszakítja egy felszólító levél is. Így hiába telik el az 5 év, ha 4 év után az adós átvett egy tértivevényes felszólító levelet, akkor az 5 év újra kezdődik. Ezáltal a végtelenségig életben tartható egy követelés.
Tévhit az is, hogy egy jelzáloghitel - mivel az rá van terhelve az ingatlanra - nem tud elévülni. A jelzáloghitel ugyanúgy el tud évülni. Ritkán fordul elő, de van olyan, hogy ez is elévül. Ilyen esetben a jelzálog is törölhető.
És a végső tévhit, hogy hiába van elévülés, a bank úgysem hagyja azt, hogy elévüljön. Számtalan példa mutatja azt, hogy igenis előfordul, egészen nagy számban elévült banki követelés. Csak ismerni kell a szabályokat, és kell egy jó stratégia a veszteségként való leírás eléréséhez.
Ebben vagyunk mi nagyon jók.
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://bankmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr2316818336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása