Bankmentor - Jog és pénzügyek

Dr. László Gábor bankmentor

Dr. László Gábor bankmentor

AZ IGAZSÁG AZ ELÉVÜLÉSRŐL

2022. március 21. - Dr. László Gábor bankmentor

AZ IGAZSÁG AZ ELÉVÜLÉSRŐL
Sokat írok, és sok videót készítek az elévülés témakörében egész egyszerűen azért, mert azt tapasztalom, hogy rengeteg olyan követelés van most terítéken a hitelezői oldalon, amelyek már elévültek.
Pontosítok, olyanok amelyeknek a jogi érvényesíthetősége elévült.
Látni kell azonban, hogy én senkit nem bíztatok arra, hogy az elévülésre koncentráljon, arra építsen. Nem azt szeretném, hogy mindenki várjon behúzott fülekkel az adóssága megfizetésével, hátha elévül.
Ez nem jó stratégia, és az ügyek 99%-ban nem is válna be. Az adósságot vissza kell fizetni. Én csak azt mondom, hogy mielőtt elkezdünk egyezkedni a faktorcéggel, vizsgáljuk meg azt is, hogy esetleg nem évült-e el a jogi érvényesíthetősége. Ha elévült, sok esetben akkor is fizet valamekkora összeget az adós, a gyors és gördülékeny lezárás érdekében.
Van olyan is, amikor semmit nem hajlandó fizetni. De látni kell, hogy ez semmiképpen se lopás a bankkal szemben. Ezt a törvény szabályozza így. A célja az elévülés jogintézményének, hogy egy bizonytalan jogi helyzet, ne maradhasson fenn örökké, azaz, ha a bank 5 év alatt nem egyezik meg az adóssal, nem indítja el a követelés behajtását, akkor tűrni köteles azt, hogy jogilag ezt már nem fogja tudni behajtani.
A pénzintézet - ismerve ezt a jogszabályt - könnyedén el tudja érni, hogy ne évüljön el. Ha ezt nem teszi, az a saját hibája, amelynek viselnie kell a jogi következményeit.
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://bankmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr9517785648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása