Bankmentor - Jog és pénzügyek

Dr. László Gábor bankmentor

Dr. László Gábor bankmentor

AZ EURÓ BEVEZETÉSÉNEK FELTÉTELEI

2022. június 13. - Dr. László Gábor bankmentor

AZ EURÓ BEVEZETÉSÉNEK FELTÉTELEI
Múlt héten jött a hír, hogy Horvátország megfelelt az összes kritériumnak, így hamarosan a Kunát leváltja náluk az euró.
Magyarországon már nem is nagyon téma az euró bevezetése. Nem csoda, hiszen a feltételeknek való megfeleléstől nagyon messze vagyunk.
De mik azok a feltételek?
Ezeket hívjuk konvergencia kritériumoknak. Ezek a kritériumok jelentenek garanciát arra, hogy a tagállam készen áll az euró bevezetésére, és csatlakozásuk sem saját magukra, sem a teljes euróövezetre nézve nem fog gazdasági kockázatokat előidézni.
Négy gazdasági kritérium van. Ezek az árstabilitás, a rendezett és fenntartható államháztartás, az árfolyam-stabilitás és negyedikként az, hogy a hosszú lejáratú kamatláb legfeljebb 2 százalékponttal haladhatja meg az árstabilitás szempontjából három legjobb teljesítményt nyújtó tagállam kamatlábát.
Van emellett egy jogi konvergencia is.
Eszerint a nemzeti jogszabályoknak összhangban kell állni a szerződésekkel és az Európai Központi Bank alapokmányával.
Szerinted lesz valaha euró a magyar fizetőeszköz? Egyáltalán, kell e nekünk, jó e nekünk, ha bevezetik?
Őszintén kíváncsi lennék a gondolataitokra.
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://bankmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr1417856331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása