Bankmentor - Jog és pénzügyek

Dr. László Gábor bankmentor

Dr. László Gábor bankmentor

A JÖVŐBELI HITELEZÉSRE KETTŐS HATÁS IRÁNYUL

2021. november 29. - Dr. László Gábor bankmentor

A JÖVŐBELI HITELEZÉSRE KETTŐS HATÁS IRÁNYUL
Nagyon érdekesnek tűnik a 2022-es év minden szempontból, mert számtalan új kihívással kell majd várhatóan szembenéznünk.
Nem lesz ez másképp a pénzügyi piacon sem. Érdekes például a hitelezés területe is. A jegybanki kamatemeléseket elkezdték beárazni a bankok is, így egy 10 milliós, 20 éves futamidejű lakáshitel már másfél millióval többe kerül most, mint egy hónappal ezelőtt. Ez a folyamat a kamatemelések miatt egyelőre biztos nem áll meg.
A magasabb törlesztőrészletek miatt, kisebb összegű hitel fér bele (a jelenlegi JTM szabályozás alapján; JTM - Jövedelemarányos törlesztési mutató) az adósok jövedelmébe. Ez alapján a hitelezés nehezebb és drágább lesz. Igen ám, de az MNB bejelentette, hogy az “adósságfék” szabályozásokat több ponton is lazítani fogják, ami megjavíthatja a hitelezőséget.
Azaz ugyanúgy, mint az ingatlanpiacra, a hitelezési piacra is kétirányú hatás várható. Azt, hogy melyik lesz az erősebb, azt még nem lehet tudni. Egy biztos, akár nő akár csökken a hitelezés garantált, hogy jóval drágább hitelek lesznek csak elérhetőek.
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://bankmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr116768216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása