Bankmentor - Jog és pénzügyek

Dr. László Gábor bankmentor

Dr. László Gábor bankmentor

MIT IS JELENT A VÉGREHAJTÓ, ÉS MIT TEHET?

2022. február 16. - Dr. László Gábor bankmentor

MIT IS JELENT A VÉGREHAJTÓ, ÉS MIT TEHET?

Minden társadalomban vannak olyanok, akik szabályokat hoznak, akik a szabályok betartását ellenőrzik, és olyanok is akik a szabályokat valamilyen módon betartatják, a kényszerintézkedéseket végrehajtják. Ilyen végrehajtó hatalom például a büntetés végrehajtás. Azaz a börtönök, és a bennük dolgozó büntetés végrehajtási alkalmazottak: fegyőrök, nevelők stb.

Ilyen végrehajtó hatalom a pénzügyi részen az önálló bírósági végrehajtó is. Ők a meg nem fizetett adósságok és tartozások behajtásához vesznek igénybe kényszerítő eszközöket. Ezeket hívjuk végrehajtási cselekményeknek. Ilyen eszköz a jövedelem letiltás, a bankszámlára beadott inkasszó és az ingó- és ingatlan árverés is.

Minden jogállamban létezik ilyen. Ez egy szükséges rossz. Az, hogy a magyar modellben vannak hibák, az talán most még nyilvánvalóbb, mint eddig bármikor volt. De ettől még szükséges jogintézmény, amely szerintem egy új, pontosan kidolgozott szabályozásra szorulna. És mindenképpen nagyobb kontrollra.

S, hogy miért önálló bírósági végrehajtónak hívjuk? Mert a bíróság felügyelete alatt járnak el, és a végzéseiket bírósági jogkörben hozzák meg.

Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://bankmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr8117562090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása