Bankmentor - Jog és pénzügyek

Dr. László Gábor bankmentor

Dr. László Gábor bankmentor

AZ IDŐ PÉNZ

2022. február 21. - Dr. László Gábor bankmentor

AZ IDŐ PÉNZ
Az idő pénz! - tartja a mondás. És valóban ez a legtöbb esetben így van. A mi piacunkon ez több mindenben megjelenik. Nézzük például az időt azt követően, hogy a szerződést felmondják.
Minél több idő telik el a kölcsönszerződés felmondását követően, annál nagyobbra duzzad a tartozásunk. Egy hitelkártya tartozásnál sokszor 35-40% a késedelmi kamat. Így egy egymilliós tartozás esetén az idő értéke 350-400 ezer forint lesz évente.
Azaz ennyivel növekszik évente a tartozásunk. Minél később keressük a megoldást a problémára, annál nagyobb tartozással állunk majd szemben, és annál nehezebb lesz jól kijönni belőle.
Van persze a másik része is az idő és pénz viszonyának, például az elévülés esetén. Ugyanis egy bizonyos idő elteltével - ez általában 5 év - akár el is évülhet a tartozás jogi érvényesíthetősége, azaz az idő múlásával ez esetben nem vesztünk, hanem nyerünk pénzt.
Igen ám, de a tapasztalat az, hogy nem jó az elévülésre játszani. Nem jó, mert nem tisztességes, és legtöbbször nem jön be. Az esetek túlnyomó részében a bank vagy faktorcég még az elévülés előtt lépni fog a behajtás érdekében, és így újra csak vesztettünk az idő múlásán.
Az elévülés szabályait ismernünk kell, de soha ne erre alapozzunk. Az idő a legtöbbször akkor jelent pénzügyi előnyt, ha nem pazaroljuk.
Lépjünk a tartozásaink rendezése érdekében minél előbb!
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://bankmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr9617700346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása