Bankmentor - Jog és pénzügyek

Dr. László Gábor bankmentor

Dr. László Gábor bankmentor

MIRE SZOLGÁL A KAMATEMELÉS, ÉS MIT ÉREZHETNEK EBBŐL AZ EMBEREK?

2022. március 31. - Dr. László Gábor bankmentor

MIRE SZOLGÁL A KAMATEMELÉS, ÉS MIT ÉREZHETNEK EBBŐL AZ EMBEREK?
Hétről-hétre emelik a jegybanki alapkamatot, és emelkedik a BUBOR (A BUBOR egy kamatmutató. A BUBOR a Budapest Interbank Offered Rate elnevezés mozaikszava. Az angol kifejezés magyar megfelelője: Budapest Bankközi Forint).
Mi az oka annak, hogy most folyamatos a kamatemelés? A forintra nehezedő nyomás, a romló inflációs kilátások, és a felrobbanó energiaárak miatt, mindenképpen szükséges lépés a kamat emelése.
A jegybank mindaddig emelni kívánja az alapkamatot, ameddig az infláció vissza nem kerül az eredeti sávjába. Hát valljuk be, ettől nagyon messze vagyunk, így még egy jó ideig tovább emelkedő kamatokra számíthatunk.
De mire van kihatással a kamatemelés?
Természetesen a hitelek és a betétek kamatára is kihatással van, bár a betéti kamatok emelése egyelőre erősen elmarad az alapkamat emelkedésének mértékétől.
A jelzáloghitelek, személyi kölcsönök és egyéb hitelek kamatai is jelentősen emelkedni fognak, amint megszűnik a kamatstop védelme, azaz növekvő betéti kamatokra, de ezzel együtt egyre drágább hitelekre is számítanunk kell.
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://bankmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr1017793827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása