Bankmentor - Jog és pénzügyek

Dr. László Gábor bankmentor

Dr. László Gábor bankmentor

ÁRVERÉSEK: LAKOTTAN VAGY BEKÖLTÖZHETŐEN

2022. május 24. - Dr. László Gábor bankmentor

ÁRVERÉSEK: LAKOTTAN VAGY BEKÖLTÖZHETŐEN
Amikor a végrehajtás abba a szakaszba jut, hogy a letiltás és az inkasszó nem vezet eredményre, vagy azt látja a végrehajtó, hogy ezekből aránytalanul hosszú idő alatt térülne csak meg a követelés, olyankor az ingatlan árverése lehet a következő lépés.
Az árveréshez először is meg kell állapítani az ingatlan becsértékét. A becsértéket az önkormányzat által kiállított adó- és értékbizonyítvány alapján a végrehajtó állapítja meg.
Amikor a végrehajtó közli a becsértéket, akkor mindig kétféle értéket közöl, egy lakott értéket és egy beköltözhető értéket. Sokan azt gondolják ez alapján, hogy amennyiben az ingatlanban laknak, akkor nyilvánvalóan lakottan kerül árverésre az ingatlan.
De ez nem igaz, valójában nagyon ritkán kerül sor olyan árverésre, ami lakottan kerül kiírásra. Ennek az egyik leggyakoribb esete az, amikor csak tulajdoni hányadot árvereznek, mondjuk egy háznak csak az ¼-ed részét.
A másik ilyen eset, ha az ingatlanon olyan haszonélvezet van, amely árverés esetén sem törlődne, ilyenkor szintén lakottan kerül kiírásra az árverés.
Lakottan általában jóval alacsonyabb áron lehet az ingatlant megvásárolni, viszont ilyenkor az árverési vevő nem kerül birtokba, nem kérhet kilakoltatást sem, csupán tulajdonosa lesz az ingatlannak.
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://bankmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr5017838989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása