Bankmentor - Jog és pénzügyek

Dr. László Gábor bankmentor

Dr. László Gábor bankmentor

ÍGY GAZDÁLKODJUNK A KAMATSTOP ALATT

2022. június 30. - Dr. László Gábor bankmentor

ÍGY GAZDÁLKODJUNK A KAMATSTOP ALATT
A benzinár stop, az élelmiszerár stop és hitel moratórium meghosszabbítása mellett a kamatstop is meghosszabbításra került. Ez mind szép és jó, de nem szabad hátradőlni.
Ez nem megoldja a problémát, csak egy időre láthatatlanná teszi, időben eltolja azt. Egy idő után meg fog szűnni a kamatstop, meg fognak emelkedni a törlesztő részletek, és ezek megfelelő felkészülés nélkül akár tömeges hitelbedőlést is okozhatnak.
Ugyanis a problémák jelenleg kumuláltan jönnek. Minimum 30%-kal többért lehet megvenni azokat az élelmiszereket, amiket egy fél évvel ezelőtt is megvettünk. A sok védelmi intézkedés mellett is drasztikusan nőttek a megélhetési költségek. Ilyen környezetben kellene majd tudni fizetni a magasabb törlesztő részleteket, egy jóval magasabb benzinár mellett.
Bár nehéz, de nagyon meg kell húzni a nadrágszíjat, és ha tudunk, akkor egy kis tartalékot kell képezni a nehéz időkre.
Illetve aki még nem tette meg, mindenképpen váltson minél hosszabb ideig fix kamatozású hitelre. Most van igazán nagy jelentősége annak, hogy legyenek saját pénzügyi szabályaink. És most ér a legtöbbet a pénzügyi fegyelmezettség is.
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

A VÍZ AZ GÁZ

A VÍZ AZ GÁZ

A közmű tartozások közül a vízszolgáltató felé fennálló tartozás különbözik a többitől. A különbség abban rejlik, hogy amíg a víznél egy adott szolgáltatási hely vonatkozásában tartozás áll fenn, addig arra más személlyel sem kötnek szerződést.

Ez leginkább adásvételek esetén, vagy árverési vételeknél okozhat problémát. Ugyanis ha megveszünk egy ingatlant, és az eladó nem rendezi a tartozását, akkor addig nem tudunk szerződni, így nem lesz vizünk sem.

A tartozás persze az előző tulajdonosé marad, de ez nem túl nagy vigasz, ha közben nem tudunk mosakodni. Ugyanez a veszély fennáll árverési vételek esetén is. Árveréssel mindig tehermentes ingatlant kapunk, azaz a tulajdoni lapon semmilyen teher nem marad.

Igen ám, de ha az adósnak volt víz tartozása, akkor az árverési vevővel mindaddig nem fog szerződést kötni a vízmű, amíg a tartozás nincs rendezve. Ezt az adósok ritkán szokták rendezni.

Ilyenkor kénytelen az árverési vevő ezt megtenni. Igen ám, de van olyan eset, hogy ez a tartozás több millió forint. Ez az árverésen vásárlónak egy nem kalkulált költsége lesz, ami boríthatja az egész számítását.

Ezért mondom azt, hogy a víz, az “gáz”!

Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

MIÉRT OLYAN A BANKMENTOR, MINT A HALÁSZLÉ?

MIÉRT OLYAN A BANKMENTOR, MINT A HALÁSZLÉ?
Többször volt már félreértés abból, hogy a Bankmentor szóból az emberek azt gondolták, hogy mi a bankokat mentoráljuk, a bankokat segítjük a munkánkkal.
Pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. Mi az adósokat segítjük oly módon, hogy csökkenjen a tartozásuk a pénzintézetekkel szemben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek az egyezségek sokszor a pénzintézeteknek is jók, mert nem egy pereskedő, nem egy fenyegetőző ügyfelet kapnak, hanem egy együttműködő, fizetési képességgel és hajlandósággal rendelkező adóst.
A lényeg azonban az, hogy mi az adósokat mentoráljuk a bankkal szemben. Tehát a Bankmentor jelentése: bankkal szemben mentorált adós.
Olyan ennek a logikája, mint a halászlének.
Ott se a halásznak a levét esszük meg. Amit megeszünk az valójában hallé. Mégsem így hívjuk. A halászlé is azért halászlé, mert a halász által kifogott halból készül el az ízletes leves.
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

A BANKMENTOR JELENTÉSE

A BANKMENTOR JELENTÉSE
A Bankmentor az adósok mentora, aki olyan tanácsokkal látja el a pénzügyi problémával küzdő embereket, amely segít nekik abban, hogy könnyebben tudjanak kijönni a gödörből.
Az elnevezésből is kitűnik, hogy elsődlegesen pénzintézeti tartozásokkal kapcsolatban adunk tanácsokat.
De honnan ered valójában a mentor kifejezés?
A történet eredete egészen a görög mitológia idejébe nyúlik vissza. Mentor, valójában egy személy neve volt, ő volt Odüsszeusz jó barátja, és a fiának Télemakhosznak az atyai tanácsadója. Azaz ő “mentorálta”, látta el jó tanácsokkal Télemakhoszt.
Innen alakult ki, a mára már sűrűn használt, és divatossá vált kifejezés a mentorálás.
Mi a magunk részéről arra törekszünk, hogy megfeleljünk annak az ideának, amelyet az ókori tanácsadó állított fel annak idején.
Sok megkönnyebbült adós a tanúja annak, hogy jó úton járunk!
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

70.000 KÖVETŐ A TikTok-ON

70.000 KÖVETŐ A TikTok-ON
Pontosan 400 nappal azután, hogy elkészítettem az első videómat az akkor létrehozott TikTok fiókomba meglett a 70.000. követőm. Továbbra is azt mondhatom, hogy minden várakozásomat felülmúlja ez a platform.
Több mint 2 millió videómegtekintés havonta, és a követők részéről rengeteg köszönő és támogató hozzászólás érkezik. Én nem ígérhetek mást továbbra sem, mint hogy igyekszem, minél több kérdésetekre válaszolni, és segíteni nektek a pénzintézetekkel való küzdelemben.
És még annyit, hogy ennek örömére, most pénteken 19 órától újra élőben jelentkezem a TikTok-on, és 45 percen keresztül válaszolok a kérdéseitekre.
Szeretettel várlak!
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

A 0-4 ÉS AZ EGYEZKEDÉS SIKERESSÉGÉNEK TITKA

A 0-4 ÉS AZ EGYEZKEDÉS SIKERESSÉGÉNEK TITKA
Múlt héten történelmi győzelmet ért el a magyar labdarúgó válogatott. A legendás 6-3-as győzelem óta 69 év telt el, és most ismét tőlünk volt hangos a sportsajtó. Négy nullára vertük a saját pályáján az angol válogatottat.
Azt a csapatot, amely több, mint tízszer értékesebb, mint a magyar.
Mi volt a siker receptje? És mi köze ennek a tartozáscsökkentéshez? Elmondom.
Négy fontos dologra volt szükség.
Egyrészt egy összetartó csapatra, aki mindenáron győzni akart. A tartozás csökkentésnél, ez maga az adós, aki eldönti, hogy akármi is történik, ő ki fog jönni a gödörből, és szembenéz a problémával.
A második összetevő, az ellenfél teljes mértékű feltérképezése. Ez az adósságrendezés esetén abban nyilvánul meg, hogy ismerjük azt a pénzintézetet, ahol a tartozásunk van. Tudjuk, hogy mi az amire érdemes náluk hivatkozni. Ismerjük a gondolkodásukat, gyengeségeiket.
A harmadik összetevő, egy külső segítő, egy igazi tapasztalt edző, aki felkészíti a csapatot a küzdelemre. Ez a magyar csapatnál Rossi mester volt. Ha adósságod van, ez tud lenni a Bankmentor.
És a negyedik összetevő az aprólékosan kidolgozott nyerő taktika, stratégia. Ebben tudunk mi igazán segíteni!
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

HOGYAN LEHET IGÉNYBE VENNI A BANKMENTOR TANÁCSADÁSAIT?

HOGYAN LEHET IGÉNYBE VENNI A BANKMENTOR TANÁCSADÁSAIT?
Mint, ahogy azt már korábban többször is megírtam, a Bankmentor Kft. nem csak nevében, de tevékenységében is megváltozott. Tanácsadó cég lettünk.
A banki adósságcsökkentés területén elért eredményeinknek és tapasztalatunknak köszönhetően sok adós gondolja azt, hogy a tanácsainkkal, iránymutatásunkkal könnyebben tud kijönni a gödörből.
Erre a tanácsadásra könnyen tud jelentkezni bárki a kapcsolatok fül alatt található elérhetőségeken. Amennyiben valakinek ennél többre van szüksége, és nem csak tanácsadást szeretne, hanem valódi képviseletet a bank vagy a faktorcég irányába, akkor is van megoldás, tudunk ajánlani olyan MNB engedéllyel rendelkező banki mediátori alkusz céget, aki a mi módszerünket alkalmazva képviseli az ügyfelet.
Ha valamikor, akkor most az árverések elindulásával, igazán nagy szükség és igény van a tapasztalatra!
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

AZ ÁRVERÉSEK ÉS KILAKOLTATÁSOK ELSŐ HULLÁMAI

AZ ÁRVERÉSEK ÉS KILAKOLTATÁSOK ELSŐ HULLÁMAI
Múlt csütörtök óta lehet árverési hirdetményeket kibocsátani lakóingatlanokra is, és elkezdődhetnek a kilakoltatások is.
Sokáig ment a találgatás, hogy a háborús veszélyhelyzet miatt vajon újra kitolódik-e ez a moratórium, vagy most már ténylegesen elindulnak a sokak által rettegett folyamatok.
Az utolsó pillanatokban a hitelmoratóriumot és a kamatstopot is meghosszabbították, de a végrehajtás alatt lévők hiába reménykedtek, ott elmaradt a hosszabbítás.
A következő hetekben így megindulhatnak az árverések első hullámai. Ne felejtsük el azonban, hogy szinte mindig van megoldás, csak nem szabad hagyni magunkat úszni az árral.

 

Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

EGY HIHETETLEN TÖRTÉNET: 180.000 FORINT KEZESSÉGBŐL 3 MILLIÓ TARTOZÁS 34 ÉV ALATT!

EGY HIHETETLEN TÖRTÉNET: 180.000 FORINT KEZESSÉGBŐL 3 MILLIÓ TARTOZÁS 34 ÉV ALATT!
Mindig azt gondolom, hogy közel 10 év alatt az adósságcsökkentések területén, már mindent láttam és hallottam, és nekem már nem lehet újat mutatni.
De a múlt héten újabb brutális adós sztorit hallottam, olyat, amivel még én sem találkoztam. A tanácsadásra érkező idősebb hölgy még 1988-ban, azaz 34 évvel ezelőtt vállalt kezességet egy ismerősének a lakáshiteléhez.
A lakáshitel 180.000 forint összegű volt. A hitelt egy idő után nem fizette az adós, így mind ellene, mind pedig a kezes ellen 1995-ben végrehajtás indult.
Ennek keretében elárverezték a fedezeti ingatlant, de ezzel nem szűnt meg a tartozás. Az azóta eltelt 27 évben folyamatosan vonnak a kezestől, kezdetben a fizetéséből, több mint 10 éve pedig a nyugdíjából.
A letiltása jelenleg több mint 70 ezer forint.
Ennek ellenére ez a fránya 180 ezres kezességből eredő tartozása nemhogy fogyna, még gyarapszik is. Hogy mennyivel? Ez jó kérdés.
A faktorcég szerint még 3 millióval tartozik.
A végrehajtó szerint csak 1 millióval, míg a nyugdíjfolyósító már 10 évvel ezelőtt 2012-ben is azt jelezte, hogy szerinte a letiltásokkal megszűnt a tartozás.
Döbbenetes! Mindenesetre segítek kihámozni a történetet. Ha a végére értünk beszámolok a fejleményekről.
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó

MA VAN AZ UTOLSÓ NAPJA A KILAKOLTATÁSI- ÉS ÁRVEREZÉSI MORATÓRIUMNAK

MA VAN AZ UTOLSÓ NAPJA A KILAKOLTATÁSI- ÉS ÁRVEREZÉSI MORATÓRIUMNAK
Ma van a sokak által rettegett dátum. Ma van az utolsó napja, az adósok számára nagyon fontos két moratóriumnak is.
Az egyik a lakóingatlan árverések moratóriuma. A covid miatti veszélyhelyzet miatt, kisebb megszakításokkal ugyan de szinte két éve nincsenek lakó jellegű ingatlanok árverésre kiírva.
Ingó árverések voltak, de ingatlan árverések csak abban az esetben, ha azok ipari vagy mezőgazdasági jellegű ingatlanok voltak.
Holnaptól azonban elindulhatnak ezek az árverések is. Egyes becslések szerint ebben a két évben úgy feltorlódtak az árverésre váró ingatlanok, hogy most közel 30.000 ilyen ház vagy lakás várakozik arra, hogy árverésre bocsássák.
Sokan bíznak azonban abban, hogy a háborús veszélyhelyzet nyomán újabb moratórium jöhet e téren is. Hogy így lesz e, azt majd a jövő dönti el.
Dr. László Gábor
Bankmentor
Pénzügyi Tanácsadó
süti beállítások módosítása